Du förtjänar inte att vinna

Detta inlägg kommer att handla mestadels om variansen i spelet vi alla både hatar och älskar, samtidigt kommer vi att röra lite vid den mentala delen, bl.a. tilt control.

Först och främst, vad är varians och vad menas med det? Tänk såhär, när du sitter vid pokerbord, hur mycket är det du har kontroll över? När du väl har fått dina kort så kan du lägga dig, syna eller höja när det är din tur. Utöver det, ingenting. Du kontrollerar inte vilket säte du blir tilldelad. Du kontrollerar inte korten du eller dina motspelare får. Du kontrollerar inte vilka motspelare du har, hur många som anmäler sig till turneringen/bordet eller vilka beslut de kommer göra. Du kontrollerar inte deras vanor eller förberedelser inför dagen, om de sovit alls på natten eller ätit något överhuvudtaget, vilket om du möter någon du spelat mot tidigare kanske har andra tendenser p.g.a. detta.

Det finns oändligt med faktorer som till slut innebär att även om du är den överlägset bäste spelaren så betyder det inte att du kommer gå därifrån med mest pengar. Eller pengar överhuvudtaget.

De flesta vet om detta, men det är många som ändå känner att de förtjänar någonting när de spelar. Man är en duktig spelare, och efter att ha åkt ut ur 10 turneringar i rad så förtjänar man att åtminstone nå pengarna i den 11e. Efter att ha tappat 10 buyins vid cashgame-bordet så förtjänar man fan att få ställa någon för alla deras marker, speciellt eftersom alla andra vid bordet är så in i helvete dåliga.

Varför förtjänar du det? Spelet är inte skyldig dig någonting. Universum är inte skyldig dig någonting. Det enda du förtjänar är att få dina kort utdelade.

Det är i dessa lägen många kan börja känna sig tiltade, och det är för att vi lever i värld fixerat på resultat. Leszek Badurowicz, en pokerspelare som jobbar med idrottspsykologi, säger : “Det börjar i tidig ålder. Hemma, om du gör något som dina föräldrar bett dig om, så har du säkert blivit belönad vid en del tillfällen. I grundskolan, när det är dags för prov, om du förberett dig väl och pluggat på så kommer du nästan garanterat att få godkänt. Om du ändrar dina kostvanor och börjar träna regelbundet, så kommer du efter någon månad att se mätbara resultat i och på kroppen.”

I ett så avancerat spel som poker måste vi ha lite mer tålamod, fokusera mindre på resultat och mer på själva utförandet (detta kommer att vara ämnet i nästa inlägg).

Om ni inte har varit inne på Pokerdope (http://www.pokerdope.com/tournament-variance-calculator/) och testat kalkylatorn så rekommenderar jag att ni gör det. Prova även att lägga in olika turneringstyper för olika inköpsnivåer.

Ryan Martin, coach på Run It Once Training, lade upp ett exempel på en midstakes-grinder och dennes val av turneringar, utfall och vilken varians den här spelaren kan vänta sig under ett års tid.

Ett schema bestående av mestadels $33-$109, ett par $215 per session, och även några shot-takes i highrollers. Det ser ut som att spelaren har ett respektabelt winrate, men vad kan denne förvänta sig för swings?